Zeg je rosé, dan zeg je Provence

De oudste wijnstreek van Frankrijk, de Provence, strekt zich uit over bijna tweehonderd kilometer van de Middellandse Zee tot aan de Alpen, in de departementen Bouches-du-Rhône, Var en Alpes-Maritimes. Een uniek ‘terroir’ waar twee bodemtypes elkaar aanvullen en afwisselen: kalkrijke afzettingen ‘vanuit zee’ afgewisseld met meer ‘aardse’ kristallijne gronden. In combinatie met meer dan 250 dagen zon per jaar en zeewind afgewisseld met de Mistral is het een gebied waar druiven als de Grenache, Cinsault en Mourvèdre zich helemaal thuis voelen. Geen wonder dat hier de beste rosés ter wereld worden gemaakt!


Altijd herkenbaar. Licht van kleur, soms bijna wit, maar op en top rosé. Met een mooi en fruitig aroma, rond en levendig in de mond, en altijd met een frisse afdronk. Je hoeft geen ‘connaisseur’te zijn om van een echte rosé te genieten. Zeker niet als het een echte Appellation (keurmerk voor kwaliteit en herkomst) betreft. Sinds 1977 is er de AOP Côtes de Provence waar inmiddels vijf beschermde herkomstbenamingen aan zijn toegevoegd: de Côtes de Provence Sainte-Victoire, Fréjus, La Londe, Pierrefeu, en Notre-Dame des Anges (gebied tussen La Garde-Freinet en Le Luc). Later volgden AOP Coteaux d’Aix-en-Provence (sinds 1985) en de AOP Coteaux Varois en Provence (sinds 1993) op iets meer hoogte geproduceerd in het achterland van de Var.

Stuk voor stuk herkenbare rosés zoals ze alleen in de Provence kunnen worden gemaakt, maar ieder met een eigen profi el en karakter. Een rosé voor ieder seizoen en voor ieder moment. Voor de apéro, voor bij de barbecue, of bij een diner met kaarslicht. Natuurlijk bij een frisse salade of gegrilde dorade, maar ook met lamsvlees of eendenborst combineert rosé uitstekend. Voor ieder moment en ieder gerecht is er een wel échte rosé!Credit foto’s:  Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners