Amerikaanse begraafplaats in Draguignan

In heel Frankrijk staan duizenden monumenten in herinnering aan de lokale bewoners die het leven lieten in met name de twee wereldoorlogen uit de vorige eeuw. Met name in Noord-Frankrijk bevinden zich de vaak hun immense begraafplaatsen en die van hun buitenlandse wapenbroeders. Daarvan bevindt zich er ook een in de Provence.

Rhone American Cemetery

Zo luidt de officiele naam van de Amerikaanse militaire begraafplaats in Draguignan (Var). De Rhône ligt hier vandaan natuurlijk honderden kilometers verderop. Maar het was wel de ‘Rhone Valley’ waarlangs de 7th Army optrok om ook vanuit het zuiden Frankrijk te bevrijden na de landingen op de stranden van o.a. Cavalaire-sur-Mer, Saint-Tropez, Sainte-Maxime en Saint-Raphaël, 15 augustus 1944. In Draguignan, aan de Boulevard John F. Kennedy vonden 861 Amerikaanse soldaten hun laatste rustplaats tussen de cipressen en olijfbomen. De namen van 294 vermisten zijn in een groot monument, ‘the Wall of the Missing’, gebeiteld en een grote bronzen kaart geeft enig idee van de militaire operaties waar zij aan deelnamen.

Bevrijding van Zuid-Frankrijk

Een operatie overigens waar ook een grote Franse legermacht, opgetuigd uit vooral Noord-Afrikaanse eenheden, aan deelnam en die uiteindelijk leidde tot de bevrijding van geheel Zuid-Frankrijk. Draguignan zelf werd een dag na de landingen bevrijd en binnen vier weken gold dat voor heel Zuid-Frankrijk. Op 3 september werd Lyon bevrijd en een week later werd al contact gemaakt met het Amerikaanse leger dat vanuit Parijs zich een weg vocht naar het oosten.

Het is een indrukwekkend plaats en de moeite waard om óók eens bij stil te staan tijdens een verblijf in de Provence. Vergeet ook niet even de kapel binnen te gaan, even naast de ingang van de begraafplaats, al is het om even door het gastenboek te bladeren. Deze begraafplaats wordt nog veel bezocht…

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners