GP Monaco

Grand Prix de Monaco

Op zondag 22 mei wordt de Grand Prix van Monaco gereden, dé klassieker onder de Formule 1 races. Een Grand Prix met veel geschiedenis die in 1929 voor het eerst gereden werd. Dat was eigenlijk het directe gevolg van een meningsverschil over de Rally van Monte Carlo. De lokale Automobile Club de Monaco, organisator van deze rally, wilde daar in 1928 graag een nationaal (Frans) evenement van maken. Dat werd geweigerd, immers een nationaal evenement met de finish in het Prinsdom Monaco was natuurlijk ondenkbaar. Het antwoord van de ACM liet niet snel op zich wachten: een autorace door de straten van Monte Carlo die wij nu kennen als de Grand Prix. Het zou de meest prestigieuze Grand Prix gaan worden.

De eerste winnaar was de Brit William Grover-Williams in een Bugatti Type 35B. Hier op beeld:


In 1933 kreeg de race de Grand Prix status en en daarna begon de ster van Monaco in de racewereld alleen maar verder te stijgen. De oorlogsjaren gooiden natuurlijk roet in het weten en pas in 1948 werd de jaarlijkse race hervat. Er was eenvoudigweg geen geld voor. Maar inmiddels vindt dit voorjaar de 78e editie plaats van een Grand Prix die niet meer weg te denken is uit de jaarlijkse Formule 1 races.

Grand Prix de France

Voor de liefhebbers: Er wordt binnenkort overigens nog een keer gestart in Zuid-Frankrijk. Zondag 20 juni wordt namelijk de Grand Prix de France gereden op het Circuit Paul Ricard in Le Castellet (Var). Kaarten voor de de GP van Monaco zijn al een tijdje uitverkocht en dat geldt ook voor de race op 20 juni. Wel is het mogelijk om je aan te melden voor een mailinglijst die je waarschuwt als er toch nog kaarten vrijkomen. Het kan zo maar zijn dat er nog mogelijkheden gaan ontstaan, want Frankrijk gaat open, en de Formule 1 is er populair.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners