Château de Tarascon

Château de Tarascon

Aan de oevers van de Rhône ligt sinds de 15e eeuw het Château de Tarascon, ook wel het Château du Bon Roi René genoemd. Naar de bouwer, nou ja, de laatste bouwer. De goede koning René voltooide het werk dat zijn grootvader al was begonnen in 1449. Drie generaties Comtes de Provence, werkten aan het kasteel en dat is ook te zien aan de afwerking van dit oorspronkelijk Middeleeuws bouwwerk: de Renaissance wordt zichtbaar.


Militaire gevangenis

Het kasteel rijkt tot 45 meter hoogte en domineert met zijn robuuste vorm daarmee niet alleen de rivier maar ook het landschap tussen Arles en Avignon. Hoewel strategisch gelegen werd het al snel ook gebruikt als militaire gevangenis, een functie die het eeuwenlang, tot in de 20e eeuw heeft gehad. Graffiti op de muren van de cellen zijn de levende herinnering aan die functie: ‘werken’ van Spaanse gevangen uit de 15e eeuw tot die van Engelse en zelfs Hollandse uit de de 17 en 18e eeuw zijn er de stille getuigen van.


Centre de l’Art

Kort voor de oorlog werd het kasteel opengesteld voor publiek en inmiddels is er ook al weer enige tijd een Centre de l’Art in gevestigd. Hier wordt het erfgoed van le Bon Roi René, een erkend kunstliefhebber, samengebracht met eigentijdse creaties. Regelmatig worden er ook aanvullende exposities gehouden evenals evenementen in het seizoen.

Praktisch

Het Chateau de Tarascon is momenteel, vanwege de bijzondere omstandigheden, gesloten. Normaal gesproken is het dagelijks geopend en worden er ook rondleidingen gegeven. Voor iedereen die historisch of cultureel geïnteresseerd is, maar ook voor het uitzicht is een bezoek een aanrader.

Nu alvast een kijkje nemen….?

Credit beeld: Ville de Tarason

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners