Aix Pression

Provençaals bier – Love is in the bière

Als er één drank is waarmee de Provence wordt geassocieerd dan is het wel de wijn, en waarschijnlijke denk je dan aan rosé in het bijzonder. Van oost tot west vind je er uitgestrekte landschappen gevuld met wijnranken, rondom vaak gerenommeerde domaines. In deze typische omgeving volgen smalle wegen landinwaarts ook naar een ander nog minder bekende traditie, namelijk microbrouwerijen, in Frankrijk “brasseries” genoemd. Hier wordt Provençaals bier gebrouwen.

Brasserie AIX Pression


Bier met een Zuid-Franse smaak

Een nieuwe generatie brouwers voert hier een waar ambacht uit: het op kleine schaal produceren van artisanale en ongefilterde bieren. Van het malen van mout tot aan het bottelen van de fles, alles gebeurt nog met de hand. De geliefde bieren zijn “the new French wine”, aldus Valérie Meijs van de Nederlandse distributeur van Provençaalse bieren Bière Arti. Want ook in de Zuid-Franse bieren proef je de passie van de producent en de verfijnde en pure smaken waar de Provençaalse streek om bekend staat. De bieren bevatten uitsluitend biologische en lokale ingrediënten. De tonen voeren terug naar typische authentieke Zuid-Franse smaken. En de flesjes zijn met hun Franse teksten een waar lust voor het oog.

Café van de Brasserie AIX Pression


AIX Pression

Neem eens een afslag binnendoor en ontdek brasserie AIX Pression aan de D14C, Rte de Beaulieu in Rognes Gelegen in de voormalige basaltgroeve in de wijk Beaulieu, op 15 minuten ten noorden va de bruisende stad Aix-en-Provence waaraan de brasserie haar naam dankt. Net als die ene wijn waar we het eerder over hadden: Aix Rosé (klik hier).

In de brouwerij zelf!


Geniet van een koud artisanaal bier in het café van de brouwerij, maak een praatje met de gastheer (hierboven aan het werk) of speel een potje pétanque. Tijdens zo’n spelletje, na een onderhandse boule worp over de jeu de boules baan en met uitzicht over ‘la Sainte Victoire’, smaakt zo’n Provencaals biertje natuurlijk het beste! En hé, waarom niet ook eens een doosje bier mee terugnemen uit de Provence.

Een belletje naar gastheer Steven Giroud (+33 6 07 27 15 25) van Aix Pression, en je weet zeker dat het bier koud staat.

En voor wie dit jaar niet afreist naar Zuid-Frankrijk zijn de Provençaalse bieren ook verkrijgbaar in de webshop van Bière Arti.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners