Truffelliefhebbers opgelet!

(Tijdelijke link naar Cijfers achter het toerisme aan de Côte d’Azur i.v.m. een verkeerde link in onze nieuwsbrief)

Jaarlijks van half november tot half maart is het feest in de Provence, want het truffelseizoen is dan geopend. Truffels zijn de speciale culinaire gast gedurende deze periode en restaurants maken dan ook speciale truffelmenu’s. Ook worden er truffelfeesten en proeverijen georganiseerd en in verschillende dorpjes zijn er de zogeheten marchés aux truffes waar de mogelijkheid is om onder begeleiding op zoek te gaan naar de ´zwarte diamant´.


Schaarste

De truffel is uiterst kieskeurig waardoor hij moeilijk te vinden is. Een klimaat met korte, zachte winters en lange, zonnige zomers met af en toe een fikse regenbui zijn het aantrekkelijkst voor truffels. De grond waarin een truffel het liefst gedijt moet kalkhoudend zijn, rijk aan organische voedingsstoffen en de juiste verhouding tussen koolstof en zuurstof. Verder nestelen ze zich graag onder eikenbomen die al meer dan 30 jaar oud zijn. Het is dus niet zomaar dat de truffels zo schaars zijn. 


Zoektocht naar truffels

Onze voorouders wisten al wat lekker was want er wordt al meer dan honderd jaar naar truffels in het wild gezocht. Het is een uitdaging om ze te vinden aangezien ze onder de grond groeien. Vaak worden er honden of varkens gebruikt om de ‘zwarte diamant’ op te sporen. Over het algemeen worden alleen vrouwelijke varkens gebruikt, dit komt doordat de geur van truffels komt overeen met de geur van mannelijke varkens. De zeugen gaan daarom altijd enthousiast en vol goede moed opzoek naar de truffels. Tegenwoordig worden varkens niet zo vaak meer gebruikt omdat ze de truffels al opeten voordat de caveur (degene die truffels zoekt en uitgraaft) haar kan stoppen, ondanks dat ze eigenlijk altijd aan een lijn gehouden worden. 

Tip! Ga mee op truffelexpeditie en leer truffelgraaftechnieken. Bij terugkomst geniet je van een heerlijk bereide truffellunch bij Le Clos de la Tuilière in Grignan. 


Marché aux truffes

In de Provence kun je genieten van de verschillende marchés aux truffes met de belangrijkste die in Richerenches in de Vaucluse. Tijdens het seizoen is deze markt iedere zaterdagochtend en worden er  een tal van activiteiten georganiseerd waaronder zelf truffels zoeken, proeverijen en worden er speciale menu’s in de omliggende restaurants bereidt. Andere marchés aux truffes zijn te vinden in Carpentras op vrijdagochtend en in Valreas op woensdagochtend.Geïnteresseerd in zo’n truffelweekend in de buurt van Grignan? Kijk dan eens hier of hier. Meer over Grignan lees je natuurlijk hier op onze website.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners