Oker uit de Provence

Oker uit de Provence

Binnen het Regionaal Natuurpark van de Luberon is het zg. Massif des Ocres een beschermd gebied ten oosten van het bekende plaatsje Gordes. Een opmerkelijk en grillig landschap, hier en daar lichtgeel tot felrood gekleurd. In het bijzonder nabij Rousillon waar je er doorheen wandelt over het bekende Sentier des Ocres of nabij Rustrel, het Colorado de Rustrel. Hier komt de oker uit de Provence vandaan.


Al eeuwenlang wordt het sterk ijzerhoudende mineraal hier gewonnen, maar vanaf 1785 op meer industriële schaal in de mijnen in de buurt van Rousillon, later ook op andere plekken.

Bezoek de voormalige okermijnen
Les Mines de Bruoux in Gargas, even boven Apt, getuigen nog van die tijd. Meer dan honderd jaar lang werd hier de oker uit de Provence gewonnen als grondstof voor verfstoffen. Die winning is hier al halverwege de vorige eeuw stopgezet. Wat over is gebleven is een enorm labyrint van ondergrondse gangen, zo’n 40 kilometer in totaal. Een deel daarvan is te bezoeken onder begeleiding van een gids, en dat is een hele aardige manier om een beeld te krijgen van de okerindustrie in de Luberon.

Nog steeds wordt er oker in deze streek gewonnen, maar op relatief bescheiden schaal. In Apt produceert de Société des Ocres de France nog steeds zo’n 800 ton per jaar. Het is een levend stukje erfgoed dat gekoesterd wordt met het label Entreprise du Partimoine Vivant. In Rousillon kun je nog in de voormalige okerfabriek het Ôkhra Ecomuseum van oker bezoeken.In de zomermaanden is er nog een andere reden om Les Mines de Bruoux te bezoeken: dan vinden er regelmatig grote evenementen plaats. Van toneel, klassieke muziek tot dance. I.v.m de Corona-crisis is daar dit jaar nog geen programma van, maar hou de website in de gaten van het bureau dat deze evenementen hier organiseert: AC-Minesdebruoux


Neem voor nu alvast een kijkje in de mijn…

Credit beeld: Mines de Bruoux en AC-Minesdebruoux.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Les Joutes – Sanary-sur-Mer

Iedere zomer barst het langs de Zuid Franse Côte en Provence van de zomeractiviteiten vol van lokale tradities. Mijn lieve Franse collega Mathilde vertelde mij laatst over haar fijne herinneringen

Verder lezen
Ontdek

Onze partners