Dit jaar is het 50 jaar geleden dat Charles de Gaulle (1890-1970) overleed. Daar wordt op diverse manieren aandacht aan besteed. Zo is dit jaar o.a. een film over hem uitgekomen die in december ook in Nederland vertoond wordt, zij het nog op bescheiden schaal*. Dat is jammer want de betekenis van De Gaulle voor Frankrijk kan nauwelijks overschat worden.
Een noorderling met een missie
Charles de Gaulle was een noorderling, geboren in Lille. Hij groeide op in Parijs, en woonde het grooste deel van zijn leven in La Boisserie, een bescheiden landgoed in Colombey-les-deux-Églises in de Haute-Marne. Van daar had hij als hoge officier vóór de oorlog gemakkelijk toegang tot zijn werk in vaak wisselende garnizoenssteden in Noordoost-Frankrijk. Tijdens zijn presidentschap (1958-1969) werd het vooral de mythische plaats waar hij ooit Adenauer ontving. Bij wijze van hoge uitzondering, om Frankrijk te laten zien dat er een einde moest komen aan tientallen jaren vijandschap met de buren aan de andere kant van de Rijn. De Gaulle had een missie.
Nú is Colombey-les-deux-Églises vooral historische plek waar de Generaal begraven in 1970 begraven werd. Sla er een keer af, onderweg naar Zuid-Frankrijk, voor een bezoek aan het indrukwekkende museum, het Mémorial Charles de Gaulle, dat er is gevestigd.
Charles de Gaulle en de Provence
De Gaulle heeft regelmatig Zuid-Frankrijk bezocht, met name na de bevrijding en tijdens zijn presidentschap. Hieronder enkele beelden die de moeite waard zijn om eens te bekijken..
Zoals in heel Frankrijk is ook in de Provence een Avenue of Place Charles de Gaulle nooit ver weg. Maar daarnaast heeft hij in de Provence betrekkelijk weinig concrete voetsporen achtergelaten of het moeten misschien deze zijn:
Elke zomer wordt nu verslag gedaan van een korte vakantie van de Franse president aan Fort de Brégançon in Bormes-les-Mimosas (Var). Dat is dankzij Charles de Gaulle die als eerste Franse president gebruik ging maken van dit fort. Misschien niet geheel toevallig gezien zijn militaire achtergrond. Niet ver daar vandaan is natuurlijk ook de thuishaven Toulon van het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle, de trots van de Franse marine.
Zijn afdruk op Frankrijk als geheel is des te groter. De moderne geschiedenis van Frankrijk laat zich moeilijk begrijpen zonder enige kennis te namen van wat De Gaulle zoal voorhad met zijn land. En vooral van wat hij gedaan heeft vanaf het moment dat hij weigerde te capituleren in 1940 en in Londen via de BBC-radio zich richtte tot het Franse volk.
Voor wie meer wil weten over Charles de Gaulle:
TV5 Monde geeft in december uitgebreid aandacht aan Charles de Gaulle met films en documentaires. Ga voor een volledig programma overzicht naar de website
* De film ‘De Gaulle’ (trailer hieronder) wordt vertoond tijdens Tapis Rouge in de Filmhallen te Amsterdam