Saut des Français

Le Saut des Français

Al toerend door de Gorges de la Vésubie in het schitterende achterland van Nice zou je er bijna aan voorbijgaan. Een bijzondere plek met een macabere geschiedenis even voorbij Duranus (Alpes-Maritimes): Le Saut de Français. Een inmiddels mythische locatie waarvan aangenomen wordt dat er Franse soldaten hier in de afgrond zijn gegooid tijdens de woelige jaren van de Franse revolutie.


Een stukje geschiedenis

In die tijd , we praten over 1792, was Nice nog een min of meer zelfstandig graafschap dat door de revolutionaire Franse troepen werd aangevallen en uiteindelijk bezet. Dat ging niet zonder slag of stoot. Lokale milities, de zogenaamde ‘Barbets’, bleven zich verzetten tegen de revolutionaire troepen. Als vergelding voor de begane wreedheden werden Franse soldaten hier, 300 meter boven de Vésubie, in de diepte gegooid of werden gedwongen om te springen. De ‘Barbets’ noemden het wel een ‘Saut pour la République’….

Of dat daadwerkelijk ook op deze plek is gebeurd is een blijft dus wat onduidelijk, ondanks de borden langs de kant van de weg. In de archieven van Duranus, het dorpje vlakbij, is er niets over terug te vinden. Zeker is wel dat er Franse soldaten bij Utelle, aan de andere kant van de rivier naar beneden zijn gegooid. De dieptes zijn daar niet veel minder afschrikwekkend.


Einde van de bezetting

Mythevorming is onderdeel van de geschiedenis. En of hier werkelijk iets gebeurd is, is minder van belang. Le Saut de Francais herinnert ons namelijk vooral aan de tijd dat dit deel van Zuid-Frankrijk, zeg maar de Alpes-Maritimes zoals we het nu kennen, helemaal geen onderdeel vormde van Frankrijk.

Het was vanaf 1792 gewoon bezet gebied, en met het einde van Napoleon kwam aan die bezetting een einde. In 1815 werd het graafschap weer teruggegeven aan de Koning van Sardinië en pas vele jaren later, in 1860, werd het definitief bij Frankrijk gevoegd. En zelfs dat was een dubbeltje op z’n kant want als het aan Garibaldi uit Nice (!) had gelegen, dan was Nice gewoon Nizza gebleven en onderdeel geworden van het nieuw gevormde Italië.


Laat Joseph je even meenemen…

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners