Kleurverwarring in de verhuurmarkt

Het hoogseizoen is voorbij. Tijd om de voorlopige balans op te maken van het toeristenseizoen dat o.a. gekenmerkt werd door veranderde kleurcodes. Folkert Trouw kijkt hieronder terug op de verwarring. Samen met zijn vrouw Debby Le Fèbre verhuurt hij meer dan honderd vakantievilla’s in de Provence via hun bedrijf Q Home

Code groen, geel, oranje of rood? De verbazing is weer groot!

Dat het een raar jaar was hoef ik niemand te vertellen. Veel huiseigenaren en huurders konden dit voorjaar niet naar hun geliefde woning omdat we in de lock-down zaten of konden niet vrij reizen naar Nederland om familie en vrienden te bezoeken. Gelukkig kwam rond 15 juni het verlossende woord dat we weer wat vrijer mochten bewegen en weer tussen Nederland en Frankrijk mochten reizen.

Waarbij wij begin mei nog het idee hadden dat we het hele verhuurseizoen op ons buik konden schrijven, barstte de gekte mid juni volledig los. Dagen heeft het team dat bij ons de reserveringen verwerkt van 06.00u – 23.30u in teams gewerkt om alle aanvragen te kunnen beantwoorden. Met als resultaat dat we begin juli (3 weken later) bijna evenveel boekingen hadden in het hoogseizoen als in 2019. Weer 2 weken later, rond 15 juli waren we volledig uitverkocht en was er in het topseizoen geen villa meer te krijgen. Even leek het erop dat we het beste seizoen ooit zouden draaien gezien ook het naseizoen erg vol zat door alle verplaatsingen van het voorseizoen. Maar rond 15 augustus kwamen de eerste verontrustende berichten dat de Bouches-du-Rhones (13) en Alpes-Maritimes (06) toch weer code oranje zouden krijgen en vervolgens op vrijdag 28 augustus om 16.00u komt het bericht dat ook de Var van de Nederlandse overheid code oranje krijgt, waardoor alleen noodzakelijk reizen is toegestaan.

Lekker handig tijdstip!!! De helft van de huurders waren vrijdagochtend of begin van de middag reeds vertrokken om de weg in 2 stukken te rijden en een aantal belden ons verontrust op of ze nog wel verder konden rijden of moesten omkeren. Bizar dat dit soort berichten niet op een iets handiger tijdstip gebracht kunnen worden door de Nederlandse overheid. Is er nou niemand die nadenkt dat vakantiegasten meestal op vrijdag vertrekken?

Om de verwarring nog groter te maken hebben een code oranje in België en Nederland niet dezelfde betekenis. Belgische en Franse klanten kunnen dus nog steeds wel afreizen (redactie: inmiddels is de Var nu ook voor België ‘rood’ geworden). Ook heb ik het hoofd van de ‘Office du toerisme’ van de VAR (83) gesproken, die aangaf dat toeristen van harte welkom zijn zolang ze zich maar houden aan de sanitaire voorschriften die er op dat moment gelden. En ook het aantal besmettingen die in de ziekenhuizen van de VAR (83) worden geregistreerd zijn extreem laag t.o.v. de departementen 06 en 13 en toch wordt het departement 83 door de Nederlandse overheid over één kam geschoren met de 06 en de 13…..heel jammer.

Het grootste gedeelte van de Nederlandse huurders zijn toch gekomen omdat ze al in de buurt in een ander vakantiehuis zaten of omdat ze simpelweg het bericht van de overheid nooit gehoord hebben zo kort op hun vertrek. En die zijn net als de Belgen, Fransen etc. gewoon heel erg welkom in onze huizen!

Het gedeelte van de huurders die niet gekomen zijn, proberen we nu om te boeken, echter zijn er huurders die reeds verplaatst zijn van het voorjaar naar het najaar, die we nu opnieuw moeten verplaatsen. Dit betekent dat we dus voor een aantal klanten inmiddels voor een 3de keer een huurovereenkomst aan het opmaken zijn!

Ik moet zeggen dat ik nu wel mijn buik vol heb van het paniekvoetbal dat door de overheden wordt gespeeld en de manier waarop die media soms communiceert. Want ik ga je nu al voorspellen dat het aantal besmettingen in de VAR (83) de komende drie weken heel hard gaat afnemen. Waarbij de overheid uiteraard zal zeggen dat de code oranje goed zijn werk heeft gedaan. Maar naar mijn mening heeft het gewoon te maken met het feit dat de feestende menigte weer naar huis is en dat we weer in de alledaagse structuur van het dagelijks leven zitten en daardoor minder het virus verspreiden. Ik kan mij niet voorstellen dat de families met kleinere kinderen en ouderen die niet aan schoolvakanties gebonden zijn, die zich netjes aan de sanitaire voorschriften houden, iets van invloed hebben op het Coronavirus in Zuid-Frankrijk.  Maar ja,………… wat kan je er tegen doen?

Al met al wil ik zeker niet klagen want het had allemaal nog veel erger gekund. Ondanks dit alles hebben we de 10 weken dat we normaal hebben kunnen draaien, een zeer goede bezetting gehad, die een hoop goed maakt voor Q Home en alle collega’s die met ons bedrijf samenwerken. Het was ook knap om te zien met welke inzet en hoe flexibel alle betrokken partijen (eigenaren, beheerders, klanten en het Q Home team) samen naar oplossingen hebben gezocht. Ook was het een jaar met weinig klachten en over het algemeen fijne en relaxte huurders. De echte stresskippen bleven door het virus kennelijk thuis , dus er zijn zeker niet alleen maar nadelen ;-). En op de eerste schooldag van de kinderen hoefde ik ook de moeders en vaders op het schoolplein niet 1 voor 1 meer een paar zoenen te geven. Nou die regel mag er van mij heel lang in blijven…



Bovenstaande is een licht bewerkte versie van een blogbericht op de website van QHome. Getoonde villa’s ter illustratie worden door QHome verhuurd.

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners