Makelaar in tijden van crisis

Wat doen onze landgenoten in Zuid-Frankrijk in deze bizarre tijden? Côte & Provence maakt een rondgang langs verschillende beroepsgroepen om eens te horen wat zij nu doen en niet doen. Als tweede in deze serie laten we Rob Brink van New Home aan het woord, makelaar in de Var, met kantoren in Lorgues, Sainte-Maxime en Fayence, maar nu ook thuis werkend… aan de keukentafel.

Bizarre tijden

Ook voor de Franse makelaars. Sinds de plotselinge ‘lock down’ op 17 maart hebben de makelaars hun kantoren moeten sluiten voor het publiek. Kopers zijn er vrijwel niet meer omdat men het huis niet uit mag voor bezichtigingen vanwege het risico op besmetting van het corona virus. Er komen ook praktisch geen huizen bij om de markt want ook een opname van een nieuwe woning is vrijwel onmogelijk. Er wordt nu vooral, voor zover mogelijk, vanuit huis gewerkt.

De vastgoedmarkt is plots tijdelijk in een veel lagere versnelling terechtgekomen. Niemand weet hoe lang het zal gaan duren voordat iedereen weer aan de slag kan gaan. Gelukkig vindt de ‘lock down’ plaats relatief vroeg in het seizoen. Normaal komen de meeste potentiële huizenkopers in het voorjaar vanaf Pasen naar Zuid-Frankrijk. Hopelijk is eind april het grootste gevaar geweken en zal het verkoopseizoen met een vertraagde start alsnog beginnen. 

Ondertussen hebben de Franse makelaars hun werkzaamheden aangepast. Er wordt druk gewerkt aan het optimaliseren van hun websites en de presentatie en beschrijvingen van de aangeboden huizen, het nabellen van eerder uitgebrachte prijsadviezen aan verkopers en wordt er geprospecteerd via Google Earth.

Lopende verkooptransacties

Uiteraard heeft de ‘lock down’ ook gevolgen voor de lopende verkooptransacties. Sommige notariskantoren zijn gesloten, verwerking van financieringsverzoeken bij banken verlopen zeer traag, overheidsinstanties werken met een minimale bezetting. Om een verkoopdossier door het systeem te loodsen is momenteel een uitdaging maar zeker niet onmogelijk. Gelukkig zijn er voldoende notariskantoren die toch gewoon verkoopactes kunnen passeren. Dit zjjn kantoren die tijdig hebben geïnvesteerd in de aanschaf van software die het mogelijk maakt om aktes digitaal te ondertekenen. Kopers en verkopers kunnen via een volmacht een contract tekenen zonder dat men fysiek aanwezig hoeft te zijn bij de daadwerkelijke overdracht. 

Ondanks het feit dat er geen bezichtigingen plaatsvinden momenteel blijft ook de marketing bij de meeste makelaarskantoren doordraaien. We constateren momenteel met name belangstelling naar vrij gelegen landelijke woningen, zowel bij Fransen, als bij buitenlandse potentiele kopers. En daarvan zijn er hier in Zuid-Frankrijk natuurlijk genoeg van te vinden. In combinatie met het fantastische Zuid Franse klimaat verwacht ik dat de markt weer in staat zal zijn om zich te herstellen later dit jaar. Mocht er in de toekomst weer zoiets gebeuren dan kun je beter in quarantaine zitten op een vrij gelegen Zuid-Frans huis dan in een dichtbevolkt stedelijk gebied. 

Deel deze post

Ontdek

Verder lezen

Ontdek

Onze partners